Τρίτη 13 Μαΐου 2008

Ολίγα περί μεταρρυθμίσεων

Όταν το 1953 ο Μαρκεζίνης σαν υπουργός Συντονισμού στην κυβέρνηση του Παπάγου, υποτίμησε τη δραχμή, το δολάριο από τις 15 πήγε στις 30 δραχμές, συγχρόνως δε έκοψε και τρία μηδενικά της δραχμής και το χιλιάρικο έγινε αμέσως μία δραχμή. Ήταν ένα γενναίο μέτρο όπως αναγνωρίζουν όλοι, που έδωσε νέα πνοή στη ρημαγμένη από τον πόλεμο και τον εμφίλιο Ελληνική οικοομία και ξεκίνησε έτσι η ανασυγκρότηση που έφερε την άνοδο του βιοτικού μας επιπέδου.
Άλλη μεγάλη και τολμηρή μεταρρύθμιση που άλλαξε τη ζωή μας, ήταν η είσοδος στην τότε Ευρωπαική Οικονομική Ένωση (ΕΟΚ) και η σύνδεση με την Οκονομική Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) η οποία μας κρατάει σήμερα όρθιους οικονομικά μέσα στη λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης και της τρελλής κούρσας του πετρελαίου. Ο πολιτικός γάμος όπως και κατάργηση αναγραφής του θρησκεύματος από τις ταυτότητες, ήταν σοβαρά βήματα προόδου και εκσυγχρονισμού που επιβλήθηκαν τελικά παρά τις λυσσώδεις επιθέσεις της Εκκλησίας. Μπράβο στους πολιτικούς που τόλμησαν παρά το βαρύ πολιτικό κόστος.

Σ' αυτό το σημείο έχει "βαλτώσει" η χώρα μας και δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο προς τα εμπρός. Η επόμενη μεταρρύθμιση που θα μπορούσε να βάλει τις βάσεις για περεταίρω πρόοδο, θα ήταν η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για την καθιέρωση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά δυστυχώς οι σημερινοί πολιτικοί ταγοί δεν είναι άξιοι των περιστάσεων. Είναι αιχμάλωτοι της μικροπολιτικής.

Η σημερινή κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει μερικές πιο ανώδυνες μεταρρυθμίσεις αντί για το δύσκολο ασφαλιστικό που καταπιάστηκε. Θα μπορούσε π.χ. να καταργήσει τα κλειστά επαγγέλματα, όπως είναι οι φορτηγατζήδες, που βρίσκονται μάλιστα στην επικαιρότητα ταλαιπωρώντας όλους μας. Θα μπορούσε επίσης να απελευθερώσει τα ωράρια εργασίας των καταστημάτων, που θα είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση της ανεργίας. 
Δεν μπορώ να παραλείψω όμως και τη μη καθιέρωση της καύσης των νεκρών για όλους όσοι το επιθυμούν. Τώρα μάλιστα που έφυγε από τη μέση με τη θέληση του Θεού ο αντιδραστικός μακαριστός Χριστόδουλος, καιρός είναι να το ξανασκεφθεί η κυβέρνηση και να εκδώσει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την υλοποίηση του νόμου (3448/2006 άρθρο 35).

Τώρα, περιμένουμε κάποιον μεσία για να τολμήσει το επόμενο βήμα προς τα εμπρός. Δυστυχώς όμως μου φαίνεται ότι οι μεσίες μας τελείωσαν.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχετε απόλυτο δίκιο, προπαντός για την καύση των νεκρών. Είναι τελείως απαράδεκτο, σε μια Ευρωπαική χώρα όπως η Ελλάδα, να μη μπορεί να διαθέσει το σώμα του μετά θάνοτον.

Γιόζεφ Κ. είπε...

Αγαπητέ μου, μας δίνει το δικαίωμα η ιεραρχία η οποία αντιδρά, να πούμε ότι υπάρχει λόγος απώλειας εσόδων........

Locations of visitors to this page