Σάββατο 26 Απριλίου 2008

Μακεδονικά νομίσματα και άλλα τινά....

Από καιρό τώρα, που βλέπω να αναγνωρίζονται τα Σκόπια με την ονομασία "Μακεδονία" από πάρα πολλές Ευρωπαικές και μη χώρες, αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνουν οι ξένοι τις ευαισθησίες μας για το θέμα της ονομασίας. Το να μη γνωρίζουν την ιστορία μας και ιδιαίτερα την ιστορία του Μ. Αλεξάνδρου, το θεωρώ αδιανόητο για τα Ευρωπαικά κράτη τουλάχιστον. Τότε τι μπορεί να συμβαίνει; Γιατί δεν έχουμε καθόλου υποστηρικτές;

Κατά τη γνώμη μου δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν:
Α) Οι ξένοι δεν δίνουν καμία σημασία στην ιστορία της αρχαιότητας και δεν θεωρούν ότι το όνομα της αρχαίας Μακεδονίας πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο από τους Έλληνες και σε κάθε περίπτωση δεν είναι θέμα που μπορεί να μπαίνει εμπόδιο στις σχέσεις των κρατών και
Β) Δεν έχουν ενημερωθεί από την Ελλάδα (την Ελληνική Κυβέρνηση δηλαδή), για τις αλυτρωτικές βλέψεις των Σκοπιανών και για τα όνειρά τους για μια Μακεδονία του Αιγαίου.
Κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, όπου βρέθηκαν αρκετοί που υποστήριξαν τις απόψεις μας, υποψιάζομαι ότι αυτή η μεταστροφή υπέρ της Ελλάδας οφείλεται και στην πρωτοβουλία των ομογενών των ΗΠΑ, που με ολοσέλιδες καταχωρίσεις στις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ευρώπης, ενημέρωσαν τον κόσμο για τις βλέψεις των Σκοπιανών για την Ελληνική Μακεδονία.

Το πιο εξοργιστικό από τα επιχειρήματα των Σκοπιανών, με τα οποία ισχυρίζονται ότι είναι οι κληρονόμοι του Μ. Αλεξάνδρου, είναι ότι η σημερινή γλώσσα που μιλάνε είναι η συνέχεια της γλώσσας που μιλούσαν οι αρχαίοι Μακεδόνες! Άκουσον! Άκουσον!
Παραβλέπουν ότι βρέθηκε πλήθος Μακεδονικών νομισμάτων με την κεφαλή του Φιλίππου και το όνομά του γραμμένο με Ελληνικά γράμματα, όπως φαίνεται και στην εικόνα που δημοσιεύω. Παραβλέπουν επίσης ότι μετά τις θριαμβευτικές κατακτήσεις στην Ανατολή, διέδωσε και επέβαλε την Ελληνική γλώσσα. Ασφαλές κριτήριο ότι αυτή ήταν η μητρική του γλώσσα. Γιαυτό εξ άλλου τα χρόνια μετά τον Μ. Αλέξανδρο, ονομάστηκαν από τους ιστορικούς "Ελληνιστηκοί χρόνοι". Τελικά, το ονόματα Φίλιππος, Αλέξανδρος, Περσέας, ακόμη και Βουκεφάλας, δεν είναι Ελληνικά ονόματα; Εκτός αυτου είναι γνωστό ότι τα Σκοπιανά είναι μια Σλαβική γλώσσα που μοιάζει περισσότερο με τη Βουλγαρική.

Με την ευκαιρία αυτή αξίζει να αναφέρω εδώ τη γνώμη μερικών αρχαίων και μη συγγραφέων όπως ο Στράβων που αναφέρει ότι: "έστι μεν ουν Ελλάς και η Μακεδονία".
Επίσης ο Ρωμαίος συγγραφέας Τίτος Λίβιος γράφει: "οι Αιτωλοί, οι Ακαρνάνες, οι Μακεδόνες είναι άνθρωποι ομόγλωσσοι".
Τέλος ας κλείσω με τη μαρτυρία Μαρξ: "Το ανώτατο σημείο εσωτερικής άνθησης της Ελλάδας συμπίπτει με την εποχή του Περικλή, το ανώτατο σημείο εξωτερικής άνθησης με την εποχή του Αλεξάνδρου". Έχουμε λοιπόν ανάγκη από άλλους μάρτυρες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Locations of visitors to this page